Verstokte rokers, hoe help je hen vooruit?


Marieke Helmus, verslavingsarts KNMG en strategisch adviseur Rookvrij! bij Pharos kennisinstituut

Het doel van deze lezing is om de belangrijkste inzichten te delen rondom het motiveren tot stoppen met roken en het behandelen van een tabaksverslaving.

Er zal gebruik worden gemaakt van de nieuwe richtlijnen, maar ook wordt er ingegaan op praktijkervaring vanuit de verslavingszorg. Het belangrijkste is om de juiste toon bij je patient te bereiken. En hoe bereik je clienten met lage gezondheidsvaardigheden? Ook wordt het belang van een rookvrije zorginstelling besproken. Tot slot wordt er ingegaan op actuele ontwikkelingen van de rookvrije generatie en bijbehorend overheidsbeleid. Want 1 ding is zeker. De maatschappelijke context van de roker is van (levens)belang in het stopproces.

Het zal duidelijk worden dat er veel werk aan de winkel is. Juist de verstokte rokers, degene die ondanks vele fysieke klachten doorroken, degene die al sinds hun tienertijd roken, die zullen de komende jaren vaker willen stoppen als gevolg van de maatregelen van het preventie akkoord (meer rookvrije ruimtes, duurdere sigaretten en minder verkooppunten). Met de juiste tools kan de fysiotherapeut de interne stop-motivatie van de client op belangrijke wijze versterken en kan dit je als behandelaar ook veel voldoening geven.